Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους 

Kakarougkas, C., & Adamidis, A. (2024). Development of the Organizational Culture of the Hotels’ Rooms Division Due to the Implementation of the COVID-19 Prevention Health Protocols. In M. Valeri (Ed.), Managerial Perceptions: Models of Organizational Effectiveness (pp. 275-292). Cham: Springer Nature Switzerland. 

Περίληψη

Σκοπός

Τα ξενοδοχεία έχουν εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα υγείας για την προστασία των πελατών και των εργαζομένων από την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Ωστόσο, αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω των εκτεταμένων αλλαγών που επέβαλαν στην καθημερινή λειτουργία: ανέπαφες συναλλαγές, μέσα ατομικής προστασίας, αλλαγές στην προσφορά προϊόντων κ.λπ., επηρέασαν την οργανωτική κουλτούρα όλων των τμημάτων ενός ξενοδοχείου. Ως εκ τούτου, σκοπός της παρούσας μελέτης είναι α) να διερευνήσει την ανάπτυξη της οργανωσιακής κουλτούρας στους τομείς του Οργανωτικού Σχεδιασμού, Εξυπηρέτησης Πελατών και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού των τμημάτων Οικονομίας και Υποδοχής που αποτελούν κυρίως το Τμήμα Δωματίων των ξενοδοχείων λόγω της εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης του Covid-19 και β) να προτείνει πολιτικές στρατηγικού επιπέδου που θα βοηθήσουν τους διαχειριστές ξενοδοχείων να μειώσουν τα αρνητικά και να ενισχύσουν τα θετικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης.

Σχεδιασμός/Μεθοδολογία/Προσέγγιση

Η μέθοδος των Δελφών επιλέχθηκε για την επίτευξη του παραπάνω ερευνητικού στόχου γιατί είναι κατάλληλη για τη διερεύνηση πολύπλοκων θεμάτων και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων στη φιλοξενία και τον τουρισμό. Κατόπιν αυτού, από τις 7 Ιουλίου 2021 έως τις 28 Μαρτίου 2022, μέσα από τρεις διαδοχικούς ερευνητικούς κύκλους, συλλέχθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από διευθυντές ξενοδοχείων και ακαδημαϊκούς που ειδικεύονται στη διαχείριση ξενοδοχείων.

Αποτελέσματα

Η οργανωτική κουλτούρα των τμημάτων Οικονομίας και Υποδοχής που αποτελούν κυρίως τον Τομέα Δωματίων των ξενοδοχείων έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πρόληψη της εξάπλωσης της Covid-19 στους τομείς του Οργανωτικού Σχεδιασμού, της Εξυπηρέτησης Πελατών και της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε σημαντικές προκλήσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν απειλή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευκαιρία. Στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας και τα κίνητρα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές ξενοδοχείων να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις μειώνοντας τις απειλές και ενισχύοντας τις ευκαιρίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στη μετά την Covid-19 εποχή .

Πρωτοτυπία/Αξία:

Η μελέτη αυτή έχει στοιχεία πρωτοτυπίας και επιστημονικής και πρακτικής αξίας. Πρώτον, καλύπτει ένα κενό γνώσης αφού στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί διάφορες έρευνες σχετικά με την επίδραση του Covid-19 στην οργανωτική κουλτούρα των ξενοδοχείων. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έχει εξετάσει την εξέλιξη που έχει σημειωθεί στην οργανωτική κουλτούρα του Τμήματος Δωματίων των ξενοδοχείων λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων υγείας για την πρόληψη του Covid-19. Δεύτερον, έχει επιστημονική και πρακτική αξία, καθώς οι ερευνητές και οι διευθυντές ξενοδοχείων θα κατανοήσουν καλύτερα α) τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα για τον περιορισμό μιας κρίσης υγείας στους τομείς του Οργανωτικού Σχεδιασμού, της Εξυπηρέτησης Πελατών και της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ενός ξενοδοχείο και β) τις πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι επιπτώσεις.

Όρια

Η προτεινόμενη μελέτη εστιάζει αποκλειστικά στη διερεύνηση της εξέλιξης της οργανωτικής κουλτούρας του Τμήματος Δωματίων των ξενοδοχείων. Στο μέλλον, θα μπορούσε να διερευνηθεί η ανάπτυξη της οργανωτικής κουλτούρας άλλων τμημάτων, όπως εκείνων που ανήκουν στο τμήμα Τροφίμων και Ποτών.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-67849-3_12 

Belias, D., Rossidis, I., Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2024). The Relationship Between Change Management and Business Ethics: An Investigation on the Latest Developments - Key Issues on This Topic. In D. Belias, I. Rossidis, & C. Papademetriou (Eds.) Organizational Behavior and Human Resource Management for Complex Work Environments. (pp. 148- 165). IGI Global. 

Περίληψη 

Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να εξετάσει κριτικά τη διασταύρωση της ηθικής και της διαχείρισης της αλλαγής στο οργανωσιακό πλαίσιο. Με την ανασκόπηση και την ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, αυτή η μελέτη στοχεύει να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ηθικές επιπτώσεις και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή πρωτοβουλιών αλλαγής εντός των οργανισμών. Επιπλέον, αυτή η μελέτη επιδιώκει να προσδιορίσει τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη ηθικών αποφάσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης της αλλαγής, καθώς και τις στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί για την προώθηση της ηθικής συμπεριφοράς σε περιόδους αλλαγής. Μέσω αυτής της εξερεύνησης, στοχεύει να παρέχει πολύτιμες γνώσεις για επαγγελματίες, μελετητές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται στην οργανωτική αλλαγή και στη λήψη ηθικών αποφάσεων. Φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός χώρος για μελλοντική έρευνα, καθώς οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την ηθική πλευρά των αλλαγών.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://doi.org/10.4018/979-8-3693-3466-9.ch008 

Kakarougkas, C., Stavrinoudis, T., & Belias, D. (2024). Motivation and Barriers for Organisational Learning in Tourism Businesses at the Threshold of a New Era: A Force Field Analysis. In D. Belias, I. Rossidis, & C. Papademetriou (Eds.) Organizational Behavior and Human Resource Management for Complex Work Environments. (pp. 242- 266). IGI Global. 

Περίληψη

Για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μετασχηματιστικές αλλαγές στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων και στάσεων μέσω προγραμμάτων εσωτερικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή των εργαζομένων σε αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν δυνάμεις μέσα στις επιχειρήσεις που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυνάμεις, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις αντισταθμιστικές δυνάμεις για να παρακινήσουν τους εργαζόμενους να μάθουν. Αυτό το κεφάλαιο χρησιμοποιεί την Ανάλυση Πεδίου Δύναμης (Force Field Analysis) για να τονίσει τα κίνητρα και τις στρατηγικές που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ενίσχυση της προθυμίας των εργαζομένων της τουριστικής επιχείρησης να μάθουν, υπερβαίνοντας παράλληλα τις δυνάμεις που ενισχύουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στην εσωτερική εκπαίδευση. Το κεφάλαιο παρέχει μια νέα κωδικοποίηση παλαιότερης έρευνας σχετικά με τα κίνητρα για μάθηση, διευκολύνοντας τους διευθυντές τουριστικών επιχειρήσεων να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://doi.org/10.4018/979-8-3693-3466-9.ch013  

Kakarougkas C., Stavrinoudis Th. & Adamidis A. (2024). The Impact οf Health Protocols Against Covid-19 Pandemic οn Food and Beverage Production and Supply: The Case of the Greek HoReCa Sector. In D. Gursoy, S. Volo & M. Tuna (Eds.) Advances in Managing Tourism Across Continents, VOL. 4. (p. 267). Detay Anatolia Akademik Yayincilik LTD.

Περίληψη

Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ στόχευε στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, οδήγησε στη λειτουργική αναπροσαρμογή των τμημάτων παραγωγής και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών Τροφίμων και Ποτών στον κλάδο HoReCa, επηρεάζοντας τους βασικούς λειτουργικούς τους παράγοντες: Οργανωτικούς Σχεδιασμός, Εξυπηρέτηση Πελατών και Εργασιακές Σχέσεις. Αυτή η μελέτη επιδιώκει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid-19 στους παραπάνω βασικούς λειτουργικούς παράγοντες και να προτείνει πολιτικές που θα υποστηρίξουν τους διευθυντές επιχειρήσεων HoReCa να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που τίθενται. Μέσα από τρεις ερευνητικούς κύκλους από τις 7 Ιουλίου 2021 έως τις 28 Μαρτίου 2022, συλλέχθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από Έλληνες επαγγελματίες της εκπαίδευσης HoReCa και στελέχη τού κλάδου HoReCa μέσω της εφαρμογής της ερευνητικής μεθόδου των Δελφών. Διαπιστώθηκε ότι τα τμήματα προμήθειας F&B, σε αντίθεση με τα τμήματα παραγωγής τροφίμων, επηρεάστηκαν έντονα και αρνητικά στους τρεις βασικούς λειτουργικούς παράγοντες και ότι η διοίκηση θα πρέπει, μέσω των πολιτικών HRM, να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό της για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που προκύπτουν. Αυτά τα συμπεράσματα χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και επιστημονική και πρακτική χρησιμότητα καθώς καμία άλλη μελέτη δεν έχει διερευνήσει την επίδραση των υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid-19 στους προαναφερθέντες λειτουργικούς παράγοντες των τμημάτων F&B των επιχειρήσεων στον τομέα HoReCa.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://drive.google.com/file/d/1wLFNugGA-NHfy1eVoNRGnm-rMpVqghJ4/view 

Kakarougkas, C., Stavrinoudis, T., & Maroudas, L. (2024). The effect of reward systems on individual and teamwork in the context of a process of organisational culture change. Στον  Επιστημονικό Τόμο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Λεωνίδα Χυτήρη 

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, οι ξενοδοχειακές εταιρείες αναγκάστηκαν να αλλάξουν την οργανωτική τους κουλτούρα λόγω αλλεπάλληλων κρίσεων. Η επιτυχία αυτού του στόχου εξαρτάται από την ενίσχυση της ατομικής και ομαδικής εργασίας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος ανταμοιβής της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Αυτό το κεφάλαιο διερευνά την επίδραση των συστημάτων ανταμοιβής στην ατομική και ομαδική εργασία στο πλαίσιο της αλλαγής της οργανωσιακής κουλτούρας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου στην οποία συλλέχθηκαν ποσοτικά δεδομένα με τη βοήθεια σταθμισμένου ερωτηματολογίου από τυχαίο αναλογικά στρωματοποιημένο δείγμα με βάση το είδος της ξενοδοχειακής επιχείρησης, την περιοχή λειτουργίας και τον αριθμό των δωματίων. Αυτό το δείγμα περιλαμβάνει 207 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από Γενικούς και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε Διερευνητική και Επιβεβαιωτική Παραγοντική Ανάλυση. Η Διερευνητική Παραγοντική Ανάλυση ακολούθησε τη Μέθοδο των Κύριων Συνιστωσών που βασίζεται σε Ορθογώνια Περιστροφή Varimax. Η Επιβεβαιωτική Παραγοντική Ανάλυση ακολούθησε τη μέθοδο της Μοντελοποίησης Δομικών Εξισώσεων με βάση τη μέθοδο εκτίμησης της μέγιστης πιθανότητας. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την επικύρωση μιας λανθάνουσας κατασκευής και ενός μοντέλου λανθάνουσας μεταβλητής δεύτερης τάξης, τα οποία με πρωτότυπο τρόπο, αφενός, μοντελοποιούν την επίδραση των συστημάτων ανταμοιβής στην ατομική και ομαδική εργασία και, αφετέρου, αναδεικνύουν συγκεκριμένες στοιχεία ενός συστήματος επιβράβευσης, που σχετίζονται με την ενίσχυση της αλλαγής της οργανωσιακής κουλτούρας στα ξενοδοχεία. Τα ευρήματα αυτά καλύπτουν ικανοποιητικά ένα βιβλιογραφικό κενό στο υπάρχον γνωστικό πεδίο.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://www.ode.unipi.gr/images/stories/Faculty/epistimonikos_tomos_lchytiri.pdf 

Kakarougkas, C., Stavrinoudis, T., & Psimoulis, M. (2023). Change and Innovation in Small Family-Owned Hotels in the Pandemic Era: Α Delphi Research Method Study Approach. In M. Valeri (Ed.) Family Businesses in Tourism and Hospitality: Innovative Studies and Approaches (pp. 69-84). Cham: Springer Nature Switzerland. 

Περίληψη

Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι (α) να αξιολογήσει την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στα στοιχεία που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία αλλάζουν τις λειτουργίες τους και αναπτύσσουν καινοτομία και (β) να προτείνει συγκεκριμένες στρατηγικές δράσεις που θα καθοδηγούν τη διαχείριση μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων για να ανταποκριθούν θετικά στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία. Αυτή η έρευνα, μέσα από τρεις διαδοχικούς ερευνητικούς κύκλους, συγκέντρωσε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από μια ομάδα ειδικών με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι ειδικοί τόνισαν ότι λόγω του Covid-19 οι διοικήσεις των μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων (α) αναγκάστηκαν να τα μετατρέψουν σε ευέλικτους οργανισμούς που μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στη νέα πραγματικότητα, απαλλαγμένοι από τον προηγούμενο τρόπο σκέψης και (β) να συνειδητοποιήσουν την αξία της καινοτομίας στην ανάπτυξή τους, αν και πολλοί από αυτούς δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επενδύσουν σε αυτήν επειδή διστάζουν να αναλάβουν ρίσκα και αναζητούν άμεσο κέρδος. Η πρωτοτυπία αυτής της έρευνας έγκειται στο χάσμα γνώσης που γεφυρώνει, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν ερευνήσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στις ξενοδοχειακές εταιρείες και έχουν προτείνει στρατηγικές για την αντιμετώπισή του, αλλά καμία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Delphi, δεν έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τρόπο που τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και αναπτύσσουν την καινοτομία.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://doi.org/10.1007/978-3-031-28053-5_5 

Stavrinoudis, T., Psimoulis, M. & Kakarougkas, C. (2022). Classification of HR empowerment methods in hospitality, as presented in the international literature. In Christou, E. & Fotiadis, A. (Eds.). Restarting Tourism, Travel and Hospitality. Thessaloniki: SEB-IHU Press 

Περίληψη

Η παρούσα εργασία ταξινομεί τη θεωρία σχετικά με την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (HR) στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως παρουσιάζεται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία από το 1990 έως το 2020. Το ενδιαφέρον των ερευνητών σε διεθνές επίπεδο για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στη φιλοξενία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια. Μέσω Ανάλυσης Περιεχομένου Μελετήθηκαν σαράντα δύο άρθρα, στα οποία εντοπίστηκαν κοινές μέθοδοι ενδυνάμωσης οι οποίες ταξινομήθηκαν σε έξι ομάδες, Προέκυψαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μεθόδων ενδυνάμωσης, που επιτρέπουν την ερμηνεία του περιεχομένου τους και την εξαγωγή χρήσιμων δεδομένων, έτσι ώστε η έρευνα αυτή να αποτελεί μια πρωτότυπη και πλήρη ταξινόμηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της φιλοξενίας. Η ταξινόμηση που παρουσιάζεται σε αυτή την εργασία, επιτρέπει στα στελέχη των ξενοδοχείων να επιλέξουν την καταλληλότερη μέθοδο για την ενδυνάμωση του HR. Στην ίδια γραμμή, βοηθά μελλοντικούς ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μια εύχρηστη και ταξινομημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση για τη μελλοντική τους έρευνα.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: Classification_of_HR_empowerment_methods_in_hospitality_as_presented_in_the_international_literature  

Σταυρινούδης, Θ. & Κακαρούγκας, Χ. (2022). Τα εμπόδια οργανωσιακής μάθησης και γνώσης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης. Δεδομένα από την Covid-19 εποχή. Στο  «Σύγχρονες Διαστάσεις του Τουριστικού Φαινομένου: Τιμητικός Τόμος στη μνήμη του Καθηγητή Περικλή Ν. Λύτρα», Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ISBN 978-618-84016-8-6 Εθνικό Τυπογραφείο. 

Περίληψη

Η νέα πραγματικότητα, που γεννήθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19, είχε ως αποτέλεσμα πρωτοφανείς συνέπειες για τον τουριστικό/ξενοδοχειακό κλάδο, που οδήγησαν στην δημιουργία πολλαπλών προκλήσεων για τις διοικήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι παραπάνω εξελίξεις συχνά δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή του παλιού «συστήματος» το οποίο πλέον δεν μπορεί να διατηρηθεί λόγω των συνεπειών που η πανδημία γεννά. Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να αναλύσει σε βάθος τα εμπόδια για μάθηση σε περιόδους κρίσης, που αν δεν ξεπεραστούν μπορεί να οδηγήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξέλιξης μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης σε αποτυχία. Για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο διεξήχθη εκτενής και σε βάθος θεωρητική ανασκόπηση πληθώρας παλαιότερων και σύγχρονων επιστημονικών άρθρων εστιασμένη στην ανάλυση των εννοιών οργανωσιακή μάθηση και γνώση καθώς και ανάλυση και παρουσίαση των σημαντικότερων εμποδίων μεταφοράς οργανωσιακής γνώσης μέσω της μάθησης. Στο δεύτερο στάδιο μέσα από τη νοηματική σύνθεση των ευρημάτων του πρώτου σταδίου, δημιουργήθηκε μια πρωτότυπη κωδικοποίηση των μεταβλητών που καθορίζουν τα εμπόδια για μάθηση και μεταφορά γνώσης στο πλαίσιο ενός οργανισμού σε επίπεδο: ατομικό, ομαδικό, οργανωσιακό, διεπιχειρησιακό και εθνικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τα εμπόδια της οργανωσιακής μάθησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης. Συμπεράσματα τα οποία σε επιστημονικό επίπεδο καλύπτουν ένα πρακτικό και γνωσιακό κενό, δημιουργώντας τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές έρευνες. Παράλληλα, σε πρακτικό επίπεδο θα βοηθήσουν τις διοικήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να λάβουν αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα ενισχύουν την οργανωσιακή μάθηση, μέσω της μείωσης των εμποδίων που τη δυσχεραίνουν.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://www.researchgate.net/

Kakarougkas, C. & Stavrinoudis, T. (2021). COVID-19 impact on the human aspect of organizational culture and learning: The case of the Greek hospitality industry. In Z. Ghaderi and A. Paraskevas (Eds.), Organizational learning in tourism and hospitality crisis management. De Gruyter Studies in Tourism. (p. 49) 

Περίληψη

Ο σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι διπλός, αφενός να αξιολογήσει την επίδραση της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες στοιχείων (ατομικισμός έναντι ομαδικότητας, επικοινωνία και εργασιακές σχέσεις) που διαμορφώνουν την ανθρώπινη πτυχή της οργανωσιακής κουλτούρας. Αφετέρου, να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις που σε στρατηγικό επίπεδο θα ενισχύουν τα θετικά και θα μειώσουν τα αρνητικά στοιχεία των αλλαγών που επέφερε η ασθένεια COVID-19 στις προαναφερόμενες ομάδες στοιχείων. Με σκοπό να επιτευχθούν τα παραπάνω συλλέχθηκαν, σε τρεις ερευνητικούς κύκλους, ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με την μέθοδο των Δελφών. Βρέθηκε ότι η επίδραση της εξάπλωσης της COVID-19 είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει επιφέρει μεγάλες αντιφατικές αλλαγές (θετικές και αρνητικές) στο ανθρώπινη πτυχή της οργανωσιακής κουλτούρας του ξενοδοχειακού κλάδου. Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθούν τα θετικά και να μειωθούν τα αρνητικά στοιχεία της επίδρασης της πανδημίας προτάθηκε  από τους εμπειρογνώμονες σειρά μέτρων - αποφάσεων που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των ανθρώπινων πόρων κυρίως σε επίπεδο εργαζομένων πρώτης γραμμής. Η πρωτοτυπία του κεφαλαίου αυτού σε επιστημονικό επίπεδο έγκειται στο κενό γνώσης που καλύπτει και, σε πρακτικό επίπεδο, στις δράσεις που σε στρατηγικό επίπεδο προτείνει με σκοπό της αντιμετώπιση της επίδρασης της COVID-19 στην ανθρώπινη πτυχή της οργανωσιακής κουλτούρας του ξενοδοχειακού κλάδου.

Διαβάστε το κεφάλαιο εδώ: https://doi.org/10.1515/9783110679120-004