Εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια 

Kakarougkas C. (2024). Codification of theories of organisational learning dimensions for further use in the VUCA hotel businesses environment evolving to BANI. International Conference on Business & Economics 2024, Hellenic Open University, Athens, Greece 27- 28 September 2024. 

Περίληψη

Οι πρόσφατες διαδοχικές κρίσεις και τεχνολογικές, γεωπολιτικές και εμπορικές εξελίξεις ανάγκασαν το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εξελιχθεί από το VUCA: Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous σε BANI: Brittle, Anxious, Nonlinear, Incomprehensible. Για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον αντίκτυπο της εξέλιξης του VUCA στην BANI, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η προσαρμογή απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό για την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εξελιχθούν στο περιβάλλον BANI. Η παρούσα μελέτη, μέσω ανάλυσης περιεχομένου των ευρημάτων προηγούμενων επιστημονικών ερευνών, συνθέτει και αναδεικνύει στοιχεία θεωριών οργανωτικών διαστάσεων μάθησης, που θα βοηθήσουν το ανθρώπινο δυναμικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος VUCA to BANI σε λειτουργικό και στρατηγικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάζουν πρωτότυπες και πολύτιμες επιστημονικές και πρακτικές γνώσεις για περαιτέρω χρήση από ερευνητές και διευθυντές στον τομέα της φιλοξενίας.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://drive.google.com/file/d/1VQfti28RvhqSluotdGuQ8iBQSU3PVKQl/view?usp=sharing

Kakarougkas C., Stavrinoudis Th. & Adamidis A. (2024). The Impact οf Health Protocols Against Covid-19 Pandemic οn Food and Beverage Production and Supply: The Case of the Greek HoReCa Sector. 5th Conference on Managing Tourism Across Continents – Tourism for a better World (MTCON’24) Istanbul, Türkiye, 1-4 May 2024. (Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στον συλλογικό τόμο Advances in Managing Tourism Across Continents, VOL. 4). 

Περίληψη

Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ στόχευε στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, οδήγησε στη λειτουργική αναπροσαρμογή των τμημάτων παραγωγής και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών Τροφίμων και Ποτών στον κλάδο HoReCa, επηρεάζοντας τους βασικούς λειτουργικούς τους παράγοντες: Οργανωτικούς Σχεδιασμός, Εξυπηρέτηση Πελατών και Εργασιακές Σχέσεις. Αυτή η μελέτη επιδιώκει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid-19 στους παραπάνω βασικούς λειτουργικούς παράγοντες και να προτείνει πολιτικές που θα υποστηρίξουν τους διευθυντές επιχειρήσεων HoReCa να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που τίθενται. Μέσα από τρεις ερευνητικούς κύκλους από τις 7 Ιουλίου 2021 έως τις 28 Μαρτίου 2022, συλλέχθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από Έλληνες επαγγελματίες της εκπαίδευσης HoReCa και στελέχη τού κλάδου HoReCa μέσω της εφαρμογής της ερευνητικής μεθόδου των Δελφών. Διαπιστώθηκε ότι τα τμήματα προμήθειας F&B, σε αντίθεση με τα τμήματα παραγωγής τροφίμων, επηρεάστηκαν έντονα και αρνητικά στους τρεις βασικούς λειτουργικούς παράγοντες και ότι η διοίκηση θα πρέπει, μέσω των πολιτικών HRM, να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό της για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που προκύπτουν. Αυτά τα συμπεράσματα χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και επιστημονική και πρακτική χρησιμότητα καθώς καμία άλλη μελέτη δεν έχει διερευνήσει την επίδραση των υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid-19 στους προαναφερθέντες λειτουργικούς παράγοντες των τμημάτων F&B των επιχειρήσεων στον τομέα HoReCa.

Διαβάστε την περίληψη και εδώ: https://drive.google.com/file/d/1FdjJYAld8uQdgyR9OPPU7_NkLbMTQzfS/view 

Kakarougkas C., Stavrinoudis Th. & Thrihas N. (2024). Luxury Job Design and Job Crafting in the Urban Hospitality Industry: A Literature Review. In 1st INTOCUS International Conference Tourism and Cultural Heritage Resilience, Sustainability and Transformation. Athens, 8-9 March 2024. 

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της αστικής φιλοξενίας γνώρισε αξιοσημείωτη άνοδο. Ωστόσο, παράλληλα με αυτή την αύξηση υπήρξε και ένας σημαντικός αριθμός ειδικευμένων εργαζομένων που παραιτήθηκαν και τελικά εγκατέλειψαν τον τουριστικό κλάδο γενικότερα και τον κλάδο της φιλοξενίας ειδικότερα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια πρόκληση για τα αστικά πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς συχνά δυσκολεύονται να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό (HR) για την παροχή πολυτελών υπηρεσιών. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM) που θα στοχεύουν στη διευκόλυνση της παροχής πολυτελών υπηρεσιών και ταυτόχρονα στη βελτίωση της εργοδοτικής εικόνας του κλάδου της πολυτελούς αστικής φιλοξενίας. Οι θεμελιώδεις πολιτικές HRM για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το Job Design και το Job Crafting. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να προσδιορίσει τους παράγοντες που καθορίζουν το επιτυχημένο Job Design και Job Crafting στον κλάδο της αστικής πολυτελούς φιλοξενίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η παρούσα μελέτη μέσω ανάλυσης περιεχομένου δημοσιευμένων μελετών θα εντοπίσει και θα καταγράψει με ενοποιημένο κωδικοποιημένο τρόπο αφενός τα κύρια χαρακτηριστικά των υπηρεσιών πολυτελούς αστικής φιλοξενίας και αφετέρου τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι θέσεις εργασίας για να παρακινήσουν εργαζομένων για την παροχή υπηρεσιών πολυτελούς αστικής φιλοξενίας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας και χρησιμότητας, τόσο επιστημονικά όσο και πρακτικά, αλλά και περιορισμούς που δεν επιτρέπουν τη γενίκευση των συμπερασμάτων.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://drive.google.com/file/d/1VZ7YTd15bWPbCo_DPcYBLtP11KLBTyEe/view?usp=sharing 

Psimoulis M., Kakarougkas C.  & Stavrinoudis T. (2023). Motivating Human Resources in the Hospitality Industry. A Literature Review. In 10th International Conference Recent Advancements in Tourism Business, Technology and Social Sciences (IACuDiT 2023).29- 31 August, Chania, Creta Island. 

Περίληψη 

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι, αφενός, η κωδικοποίηση των θεωριών κινήτρων του ανθρώπινου δυναμικού και, αφετέρου, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τους στην απόδοση των εργαζομένων και στην οργάνωση του ξενοδοχείου. Στο πλαίσιο της ανάλυσης της έννοιας των κινήτρων, διερευνώνται τα κίνητρα του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απόδοση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Χρησιμοποιείται η μεθοδολογία της Ανάλυσης Περιεχομένου, βάσει της οποίας οι θεωρίες κινήτρων ταξινομούνται με χρονολογική σειρά (ανά δεκαετία). Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά και η επίδραση των θεωριών κινήτρων στο ανθρώπινο δυναμικό των ξενοδοχείων. Η παρούσα εργασία, τεκμηριώνοντας την εξέλιξη των θεωριών κινήτρων με την πάροδο του χρόνου και συνδέοντάς τες με τα κίνητρα των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας, οδηγεί σε μια πρωτότυπη κωδικοποίηση της θεωρίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μελλοντικοί ερευνητές.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-54342-5_21 

Psimoulis M., Stavrinoudis T. & Kakarougkas C.  (2023). The impact of successive crises on the performance of Greek hotels and the well-being of its employees. In 10th Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management (AHTMM) Conference. 

Περίληψη

Η παρούσα εργασία εξετάζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού «Covid-19» στην απόδοση των ξενοδοχείων και στην ευημερία των εργαζομένων τους. Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την εμπειρική έρευνα σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα προκύπτουν δεδομένα, τα οποία εξετάζονται μέσω επιβεβαιωτικής παραγοντικής ανάλυσης με την εφαρμογή Μοντέλων Δομικών Εξισώσεων (SEM). Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν βασικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των παραπάνω κρίσεων στην ελληνική φιλοξενία και την ευημερία των εργαζομένων, κανένα από τα οποία δεν είχε μελετηθεί στο παρελθόν. Αναδεικνύεται έτσι η επιστημονική συνεισφορά της παρούσας εργασίας, καθώς διαφορετικές έννοιες των επιστημών της οικονομίας και της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων ερμηνεύονται συμπληρωματικά.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.cabidigitallibrary.org/doi/pdf/10.5555/20230391854 

Kakarougkas, C. (2023). Modeling the Elements of Organizational Culture that Formulate the Design of the Internal Environment of Tourist Enterprises: A Literature Review. In: Katsoni, V. (eds) Tourism, Travel, and Hospitality in a Smart and Sustainable World. IACuDiT 2022. Springer Proceedings in Business and Economics. Springer, Cham.   

Περίληψη 

Ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 ανάγκασε τις τουριστικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό του εσωτερικού τους περιβάλλοντος, με στόχο να συνδυάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που διαθέτουν για να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, σκοπός αυτής της μελέτης είναι να καταγράψει, να μοντελοποιήσει και να συνθέσει τα σημαντικότερα στοιχεία της οργανωσιακής κουλτούρας που καθορίζει το σχεδιασμό του εσωτερικού περιβάλλοντος των τουριστικών επιχειρήσεων. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η παρούσα μελέτη θα ακολουθήσει τη μέθοδο ανάλυσης περιεχομένου των αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών στους τομείς της Οργανωσιακής Κουλτούρας, της Οργανωσιακής Δομής και του Οργανωσιακού Συντονισμού. Έχει βρεθεί ότι ο οργανωσιακός σχεδιασμός του εσωτερικού περιβάλλοντος των τουριστικών επιχειρήσεων εξαρτάται από τον Επίσημο και τον Άτυπο Οργανωσιακό Συντονισμό. Ο Επίσημος και ο Άτυπος Οργανωσιακός Συντονισμός καθορίζεται με τη σειρά του από επτά κεντρικές μεταβλητές: Τυποποίηση, Προτυποποίηση, Εξειδίκευση, Ιεραρχία εξουσίας, Πολυπλοκότητα Οργανωτικής Δομής, Προθυμία των εργαζομένων να συμμετέχουν στις διαδικασίες μάθησης και Κεντρικός. Κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές καθορίζεται από μια σειρά ξεχωριστών στοιχείων της οργανωτικής κουλτούρας των τουριστικών επιχειρήσεων που μπορούν να εκφραστούν και να μελετηθούν σε τρία επίπεδα βάθους και βαθμού παρατήρησης μέσα σε μια επιχείρηση: κέλυφος, μανδύας και πυρήνας. Τα παραπάνω ευρήματα χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και επιστημονική και πρακτική συνεισφορά, αφού σε διεθνές επίπεδο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί αντίστοιχη προσπάθεια καταγραφής, μοντελοποίησης και σύνθεσης των στοιχείων της οργανωσιακής κουλτούρας που καθορίζουν το σχεδιασμό του εσωτερικού περιβάλλοντος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://doi.org/10.1007/978-3-031-29426-6_9

Kakarougkas C. & Papageorgakis E. (2022). Evaluating the effectiveness of training methods on the performance of human resources in hotel businesses. In IIARP International Conference on Economics, Business, Tourism & Social Sciences (ICEBTS 2022). (Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Advances in Humanities Research) 

Περίληψη

Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική αφού σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με τη βελτίωση της απόδοσής του. Κύριος ερευνητικός στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων εκπαίδευσης όσον αφορά τη βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η επιτόπια έρευνα διεξήχθη με τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων από τις 17/3/2022 έως τις 17/5/2022 στην Ελλάδα μέσω ερωτηματολογίου από ένα δείγμα ευκολίας 135 ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για την στατιστική ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η διερευνητική και επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων. Η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού ενός ξενοδοχείου σχετίζεται με ένα μείγμα μεθόδων κατάρτισης που ευνοούν την επίσημη και άτυπη μάθηση: Μελέτες Περιπτώσεων, Επιχειρηματικά Παιχνίδια και Καθοδήγηση. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης οδήγησαν α) στη δημιουργία και επικύρωση τεσσάρων νέων κλιμάκων τύπου Likert που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλοι ερευνητές στο μέλλον, και β) στη δημιουργία εξειδικευμένων μιγμάτων μεθόδων εκπαίδευσης που μπορούν να εφαρμόσουν οι διαχειριστές ξενοδοχείων για τη βελτίωση της απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.jadhur.com/index.php/journal/article/view/102 

Kakarougkas C. (2022). A resource-based theory approach evaluation of the Covid-19 associated changes on the organizational design of hotels. In Tourism, Hospitality & Events International Conference 2022, 22- 24 June.

Περίληψη

Τα ξενοδοχεία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, έχουν κάνει σημαντικές αλλαγές στον Οργανωσιακό σχεδιασμό. Αυτή η έρευνα με τη μέθοδο των Δελφών, στοχεύει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στον Οργανωσιακό σχεδιασμό των ξενοδοχείων και να προτείνει πολιτικές στρατηγικού επιπέδου που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη «επιχειρηματικών ικανοτήτων» που θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία να ανταποκριθούν θετικά στις αρνητικές επιπτώσεις. της πανδημίας. Αυτή η έρευνα σε επιστημονικό επίπεδο καλύπτει ένα κενό γνώσης, προσφέροντας περαιτέρω κατανόηση του αντίκτυπου που είχε ο Covid-19 στα ξενοδοχεία, ενώ σε πρακτικό επίπεδο προτείνει πολιτικές στρατηγικού επιπέδου που θα βοηθήσουν τους διαχειριστές ξενοδοχείων να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η πανδημία.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://theinc2022.files.wordpress.com/2022/06/the-inc-2022-proceedings.pdf  

Kakarougkas C., Stavrinoudis T. & Psimoulis M. (2021). Evaluating the covid-19 pandemic associated changes on the hotels’ organizational culture. In Global Conference on Services and Retail Management (GLOSERV 2021), 10- 13 May.   (Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Global Business Insights) 

Περίληψη

Οι έντονα αρνητικές συνέπειες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησαν την  ανάγκη επιστημονικής διερεύνησης των αλλαγών που επήλθαν στην οργανωσιακή κουλτούρα του ξενοδοχειακού κλάδου. Το άρθρο αυτού κάνοντας χρήση της μεθόδου των Δελφών θα εξυπηρετήσει τρεις σκοπούς. Πρώτων θα αξιολογήσει τις αλλαγές που επέφερε η COVID-19 ασθένεια στις ομάδες στοιχείων: προϊόν, σχέσεις με το εξωτερικό περιβάλλον και επιχειρηματικότητα που διαμορφώνουν την οργανωσιακή κουλτούρα ενός ξενοδοχείου και καθορίζουν τον τρόπο που αυτό έρχεται σε επαφή με άλλους stakeholders σε διεπιχειρησιακό επίπεδο. Δεύτερον θα συνδέσει τις αλλαγές αυτές με τις τρεις κατευθύνσεις της αλλαγής: τυπική/επαναστατική, άτυπη/εξελικτική και υβριδική. Τρίτων θα  προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα βοηθήσουν τις διοικήσεις ξενοδοχείων να ανταπεξέλθουν καλυτέρα στις προκλήσεις που γεννά η COVID-19 εποχή για την οργανωσιακή κουλτούρα του ξενοδοχειακού κλάδου. Βρέθηκε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις προαναφερόμενες ομάδες στοιχείων της οργανωσιακής κουλτούρας των ξενοδοχείων είναι πολύ μεγάλες και οι συμμετέχοντες στην έρευνα τόνισαν ότι με σκοπό να  αντιμετωπιστούν (μειωθούν οι αρνητικές και να ενισχυθούν οι θετικές) τα ξενοδοχεία πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες ανήκουν και στις τρεις προαναφερόμενες κατευθύνσεις της αλλαγής. Η παρούσα έρευνα διαθέτει επιστημονική πρωτοτυπία αφού γεφυρώνει ένα κενό γνώσης αλλά και  πρακτική αξία αφού βοηθά διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση σχετικά με στρατηγικές – τακτικές που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την αρνητική επίδρασης της COVID-19 σε συγκεκριμένους τομείς της οργανωσιακής κουλτούρας των ξενοδοχείων που διοικούν.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://digitalcommons.usf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1189&context=globe

Stavrinoudis T., Kakarougkas C. & Vitzilaiou C. (2021). Leadership and motivation of human resources in times of crisis. In Restarting Tourism, Travel and Hospitality: The Day After. Proceeding of the 4th International Scientific Conference “Tourman 2021”, 21- 23 May, Thessaloniki, Greece. 

Περίληψη

Μία από τις κύριες προκλήσεις που η σύγχρονη ηγεσία των ξενοδοχείων καλείται να αντιμετωπίσει είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων με τους υπαλλήλους πρώτης γραμμής και η ορθή τους παρότρυνση σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας COVID-19. Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός κατά τον οποίο διαφορετικά στοιχεία κινήτρου μπορούν να ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς και ένα καλό πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των υπαλλήλων πρώτης γραμμής και της ηγεσίας των ξενοδοχείων σε περιόδους κρίσης και αναστολής εργασίας. Σε συνέχεια των παραπάνω οι απόψεις ενός δείγματος υπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου διερευνήθηκαν τον Μάιο του 2020, όταν οι δραστηριότητες των ξενοδοχείων παρέμειναν σε αναστολή. Συλλέχθηκαν διακόσια και ένα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια που αποτελούνταν από 31 κλίμακες τύπου Likert έξι σημείων, των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τη «Μέθοδο των κυρίων συνιστωσών» και «Μοντελοποίηση Δομικών Εξισώσεων». Βρέθηκε ότι σε περιόδους κρίσης, οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής των ξενοδοχείων θεωρούν ότι η δημιουργία ισχυρών δεσμών και ένα καλού πνεύματος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ αυτών και της ηγεσίας των ξενοδοχείων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους και στις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρονται. Σε επιστημονικό επίπεδο η έρευνα εντόπισε συγκεκριμένους παράγοντες παρακίνησης που συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών δεσμών και ενός πνεύματος καλής συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των υπαλλήλων πρώτης γραμμής και της ηγεσίας των ξενοδοχείων σε περιόδους κρίσης. Σε πρακτικό επίπεδο, τα ευρήματα βοηθούν τα ηγετικά στελέχη ξενοδοχείων να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα και εμπειρία για το μέλλον σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ξανά καταστάσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.researchgate.net/publication/355096011_Leadership_and_human_resources_motivation_in_times_of_crisis

Stavrinoudis T., Psimoulis M. & Kakarougkas C. (2021). Classification of HR empowerment methods in hospitality, as presented in the international literature. In Restarting Tourism, Travel and Hospitality: The Day After. Proceeding of the 4th International Scientific Conference “Tourman 2021”, 21- 23 May, Thessaloniki, Greece. (Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στον συλλογικό τόμο Restarting Tourism, Travel and Hospitality). 

Περίληψη

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να ταξινομήσει τη θεωρία της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού (HR) στη βιομηχανία φιλοξενίας, όπως παρουσιάζεται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία από το 1990 έως το 2020. Προέκυψαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μεθόδων ενδυνάμωσης, που επιτρέπουν την εξήγηση του περιεχομένου τους και εξαγωγή χρήσιμων δεδομένων ώστε η έρευνα αυτή να αποτελέσει μια πρωτότυπη και πλήρη ταξινόμηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας ενδυνάμωσης HR στη φιλοξενία. Μέσω αυτής της επιστημονικής εργασίας, τα στελέχη ξενοδοχείων μπορούν να επιλέξουν την καταλληλότερη μέθοδο για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και οι ερευνητές έχουν πρόσβαση σε μια εύχρηστη και ταξινομημένη βιβλιογραφία για τη μελλοντική τους έρευνα.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.researchgate.net/publication/355096345_Classification_of_HR_empowerment_methods_in_hospitality_as_presented_in_the_international_literature 

Kakarougkas, C., Stavrinoudis, T. & Maroudas, L. (2020). Weighting the ReSCulture Questionnaire: The Impact of Rewards Systems in Hotels’ Cultural Change Processes. In Cultural and Tourism Innovation in the Digital Era (pp. 543-558). Springer, Cham. Proceeding of the IACuDiT 2019- 6th International Conference, 12- 15 June, Athens- Greece.  

Περίληψη

Το άρθρο αυτό, μέσω πιλοτικής έρευνας πεδίου στα ξενοδοχεία της Αθήνας, επιδιώκει να σταθμίσει το πρωτότυπο ερωτηματολόγιο ReSCulture (Rewards Systems Culture) το οποίο μετρά το ρόλο και την επίδραση συγκεκριμένων στοιχείων των συστημάτων αμοιβών των εργαζομένων επί των διαδικασιών αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας των ξενοδοχείων. Η εννοιολογική σύνθεση και κωδικοποίηση των κυριότερων θεωρητικών ζητημάτων της αλλαγής της οργανωσιακής κουλτούρας και των συστημάτων αμοιβών οδήγησε στη διατύπωση έντεκα πολύπλοκων και εξειδικευμένων υποθέσεων εργασίας οι οποίες εξετάστηκαν μέσα από τις εκατόν-έντεκα μεταβλητές του ερωτηματολογίου (ReSCulture). Η πιλοτική φύση της έρευνας επέβαλε την υιοθέτηση δειγματοληψίας ευκολίας σε περιορισμένο μέγεθος δείγματος, παρόλα αυτά η ερευνητική - μεθοδολογική αξία του άρθρου συνίσταται στον έλεγχο και στη βελτίωση της αξιοπιστίας ενός ερευνητικού εργαλείου – ερωτηματολογίου κατάλληλου για διερευνητική και επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση. Από την έρευνα κατέστη δυνατή αφενός η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και αφετέρου η βελτίωση του ερευνητικού εργαλείου προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρύτερη έρευνα στα ελληνικά ξενοδοχεία προσφέροντας μετρήσιμες κλίμακες, χρήσιμες τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό - επιχειρηματικό επίπεδο. Μέσα από τον έλεγχο των έντεκα υποθέσεων εργασίας και των εκατόν-έντεκα μεταβλητών έγινε σαφές ότι το ερωτηματολόγιο διέθετε υψηλό βαθμό δυσκολίας στην συμπλήρωση του ενώ συγκεκριμένα στοιχεία του κρίθηκαν ως πολύ σημαντικά- χρήσιμα στην επίτευξη των στόχων της έρευνας ενώ άλλα όχι. Αυτό βοήθησε στη βελτίωση του ερωτηματολογίου και στη διατύπωση δεικτών - προπομπών των αποτελεσμάτων της μεταγενέστερης- κύριας έρευνας.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ https://doi.org/10.1007/978-3-030-36342-0   και εδώ https://www.researchgate.net/publication/338913714_WEIGHTING_THE_ReSCulture_QUESTIONNAIRE_THE_IMPACT_OF_REWARDS_SYSTEMS_IN_HOTELS_CULTURAL_CHANGE_PROCESSES 

Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2019). The Synthesis of the Variables Formulates Rewards System Culture (ReSCulture). In Smart Tourism as a Driver for Culture and Sustainability (pp. 577-602). Springer, Cham. Proceeding of the IACuDiT 2018- 5th International Conference, 28- 30 June, Athens- Greece. 

Περίληψη

Το άρθρο αυτό αποτελεί βασικό τμήμα μιας συστηματικής τετραετούς επιστημονικής εργασίας και έχει ως στόχο α) να αποτυπώσει τη διαδικασία επιστημονικής συγκρότησης και β) να παρουσιάσει τις μεταβλητές που συνθέτουν το ερωτηματολόγιο ReSCulture (Rewards System Culture). Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο αποτελεί βασικό εργαλείο επιστημονικής διερεύνησης και σε βάθος ανάλυσης του ρόλου των συστημάτων ανταμοιβών στις διαδικασίες αλλαγής της οργανωσιακής κουλτούρας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση συνόψισε και κωδικοποίησε τη διεθνή επιστημονική θεωρία σε θέματα οργανωσιακής κουλτούρας, διαδικασιών αλλαγής αυτής (Cooperrider & Whitney, 2005; Burnes, 2009; Kotter, 2012 και Stavrinoudis & Kakarougkas, 2016a & b), εμποδίων που εμφανίζονται κατά τις διαδικασίες αλλαγής (Lozano, 2012; Cameron & Green, 2015 και Kakarougkas & Stavrinoudis, 2016) όπως επίσης και τις πέντε αλληλοσχετιζόμενες και αλληλεξαρτώμενες ομάδες στοιχείων που συγκροτούν ένα σύστημα αμοιβών σε έναν οργανισμό – εν προκειμένω μια ξενοδοχειακή επιχείρηση (Caudill & Porter, 2014; Hall-Ellis, 2014 και Stavrinoudis & Kakarougkas, 2017a). Μέσα από την εννοιολογική σύνθεση των θεωρητικών ευρημάτων, προέκυψαν έντεκα εξειδικευμένες και περίπλοκες υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται μέσα από τις εκατόν-έντεκα μεταβλητές του ReSCulture ερωτηματολογίου.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ https://doi.org/10.1007/978-3-030-03910-3 και εδω https://www.researchgate.net/publication/330772820_The_Synthesis_of_the_Variables_Formulates_Rewards_System_Culture_ReSCulture

Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2018). A Scientific Modeling of Factors of Human Motivation in Organizations. In Innovative Approaches to Tourism and Leisure (pp. 447-464). Springer, Cham. Proceeding of the IACuDiT 2017- 4th International Conference, 25- 27 May, Athens- Greece. 

Περίληψη

Στην παρούσα εισήγηση επιχειρείται η επιστημονική διερεύνηση και κωδικοποίηση: α) των παραμέτρων εκείνων που συνιστούν κίνητρα για τους εργαζόμενους και β) των βασικών μεταβλητών που προσδιορίζουν αυτά τα κίνητρα. Μέσα από την αξιοποίηση της μεθοδολογίας της ανάλυσης περιεχομένου και την εφαρμογή της στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, διαμορφώθηκε από τους συγγραφείς ένα νέο μοντέλο προσδιορισμού των κινήτρων των εργαζομένων αποτελούμενο από τον ρυθμιστικό παράγοντα και τον παράγοντα κίνητρο.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ https://doi.org/10.1007/978-3-319-67603-6 και εδώ https://www.researchgate.net/publication/322146377_A_Scientific_Modeling_of_Factors_of_Human_Motivation_in_Organizations

Kakarougkas, C. & Stavrinoudis, T (2017). The creation of the ReSCulture research tool, for the investigation of the role of rewards and recognition systems in changing the organizational culture in hotels. Proceeding (abstracts) of the IMIC 2017- Tourism: Trends, Prospects and Implications for Enterprises and Destinations, 19- 21 October, Santorini- Greece. 

Περίληψη

Το παρόν άρθρο αποσκοπεί στο να παρουσιάσει την λογική - επιστημονική διεργασία συγκρότησης ενός νέου και πρωτότυπου ερευνητικού εργαλείου -  ερωτηματολογίου κατάλληλου για διερευνητική και επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση. Ο κεντρικός στόχος του ερωτηματολογίου είναι η σε βάθος διερεύνηση και μέτρηση του ρόλου των συστημάτων αμοιβών στις διαδικασίες αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση εστίασε αφενός στην Οργανωσιακή κουλτούρα και την αλλαγή αυτής και αφετέρου στα συστήματα αμοιβών στο πλαίσιο ενός οργανισμού. Μέσα από την εννοιολογική σύνθεση των κύριων ευρημάτων των δύο αξόνων επισκόπησης της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας έγινε δυνατή η ανάδειξη έντεκα εξειδικευμένων πολύπλοκων υποθέσεων εργασίας οι οποίες υποστηρίζονται και περιγράφονται από εκτατό έντεκα μεταβλητές. Η ενσωμάτωση στο ερευνητικό ερωτηματολόγιο των μεταβλητών αυτών και η ανάλυση - διερεύνηση των έντεκα εξειδικευμένων πολύπλοκων υποθέσεων εργασίας, οδηγεί στην απάντηση - ικανοποίηση του κεντρικού ερευνητικού στόχου. Συγχρόνως, επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων μοντέλων αποτύπωσης του ρόλου των συστημάτων αμοιβών ανά τομέα ενδιαφέροντος στις διαδικασίες αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.academia.edu/35005364/The_creation_of_the_ReSCulture_research_tool_for_the_investigation_of_the_role_of_rewards_and_recognition_systems_in_changing_the_organizational_culture_in_hotels

Marinakos, K., Kakarougkas, C., Despotaki, G. & Karageorgou, D. (2017).  Business clustering and the cross-sectoral nature of smart tourism: case study the Peloponnese Health Tourism Network in Greece. Proceeding (abstracts) of the IMIC 2017- Tourism: Trends, Prospects and Implications for Enterprises and Destinations, 19- 21 October, Santorini- Greece. 

Περίληψη

Στο πλαίσιο του στρατηγικού επανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, αναπτύσσεται ταχέως το μοντέλο του «έξυπνου τουρισμού», το οποίο στοχεύει στην ευρύτερη ενίσχυση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων ενός τουριστικού προορισμού μέσω της τουριστικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρόσφατα εισήλθε στην εξειδικευμένη αγορά του τουρισμού υγείας, η οποία παρουσιάζει σημαντική δυναμική κυρίως λόγω των εσόδων που αναμένεται να αυξηθούν όσο και της διαρκούς απελευθέρωσης των ιατρικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Το παρόν χειρόγραφο στοχεύει στην παρουσίαση της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική έρευνα με σκοπό την διερεύνηση των ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης που προσφέρει στη γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου, η ενίσχυση της επιχειρηματικής ομαδοποίησης (business clustering) θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο «τουρισμός υγείας» μέσω της χρήσης του μοντέλου του «έξυπνου τουρισμού». 

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: 

https://www.academia.edu/35005527/Business_clustering_and_the_cross_sectoral_nature_of_smart_tourism_case_study_of_the_Peloponnese_Health_Tourism_Network_in_Greece

Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2017). Towards an innovative classification – grouping of variables that formulate organizational culture. Proceedings of the 6th International Conference on “Tourism & Hospitality Management”, 1-3 June, Athens – Greece (Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Tourism Research). 

Περίληψη

Στην εισήγηση αυτή υιοθετήθηκε η μεθοδολογία της content analysis στις θεωρίες των κύριων συγγραφέων – ερευνητών που έχουν μελετήσει τους τύπους της Οργανωσιακής κουλτούρας [Handy (1976), Hofstede (1984), Cooke (1988), Goffee & Jones (1998), Deal & Kennedy (2000), Cameron & Quinn (2011), Yaakov & Shlomo Yedidia (2012), Yahyagil (2015) and Bavik (2016)]. Οι συγγραφείς της παρούσης διαπίστωσαν ότι η κουλτούρα ενός οργανισμού καθορίζεται – διαμορφώνεται από δεκαεπτά διαφορετικές ομάδες στοιχείων - παραγόντων τα οποία συστήνουν μια επταβάθμια κλίμακα κατάταξης. Αυτή η κατάταξη αντανακλά το βαθμό στον οποίο κάθε ομάδα στοιχείων - παραγόντων θεωρείται σημαντική – ή όχι – για τη διαμόρφωση της Οργανωσιακής κουλτούρας από κάθε έναν από τους προαναφερόμενους συγγραφείς – ερευνητές. Αναλυτικότερα, τα ομαδοποιημένα στοιχεία – παράγοντες ενσωματώθηκαν σ΄ αυτή την επταβάθμια κλίμακα κατάταξης ανάλογα με το πόσοι συγγραφείς – ερευνητές αναφέρονται σε κάθε ομάδα στοιχείων – παραγόντων. Από την εφαρμογή της content analysis διαπιστώθηκε ότι οι ομάδες στοιχείων – παραγόντων: «αλλαγή και δύναμη», «ιεραρχία» και «δομή» είναι οι πλέον σημαντικές στη διαμόρφωση της Οργανωσιακής κουλτούρας, δεδομένου ότι αναφέρονται συνολικά από οκτώ στους εννέα κύριους συγγραφείς – ερευνητές. Αντίθετα, η ομάδα στοιχείων – παραγόντων: «όραμα και καθορισμός στόχων» θεωρείται η λιγότερο σημαντική καθώς αναφέρεται μόνον από δυο κύριους συγγραφείς – ερευνητές.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.researchgate.net/publication/322398578_Towards_an_innovative_classification_-_grouping_of_variables_that_compose_organizational_culture 

Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2017). A theoretical model of weighting and evaluating the elements defining the change of organizational culture. In Tourism, Culture and Heritage in a Smart Economy (pp. 221-237). Springer, Cham. Proceedings of the IACuDiT 2016- 3rd International Conference, 19- 21 May, Athens- Greece. 

Περίληψη

Ο στόχος της εισήγησης είναι να δημιουργήσει ένα νέο θεωρητικό μοντέλο στάθμισης και αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που καθορίζουν την αλλαγή της Οργανωσιακής κουλτούρας σε επίπεδο: ατομικό, ομαδικό, Οργανωσιακό, διεπιχειρησιακό και εθνικό. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της θεωρητικής ανασκόπησης έγινε σαφές ότι η διαδικασία αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας μπορεί να στραφεί προς τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις, οι οποίες διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αλλά όλες οδηγούν στην δημιουργία μιας νέας Οργανωσιακής κουλτούρας. Η πρώτη κατεύθυνση στηρίζεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλαγής που επιβάλλεται από την διοίκηση ενός οργανισμού και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε «τυπική». Η δεύτερη κατεύθυνση δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά στη μακροπρόθεσμη αλλαγή λόγω εξέλιξης, ανταγωνισμού και σύγκρουσης αντίρροπων δυνάμεων και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε «άτυπη». Η τρίτη κατεύθυνση αποτελεί συνδυασμό των δυο παραπάνω και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε «υβριδική». Η επιστημονική και πρακτική συμβολή αυτής της εισήγησης είναι ένα νέο θεωρητικό μοντέλο που συνοψίζει και παρουσιάζει με τρόπο εύχρηστο τα στοιχεία που απαρτίζουν τις τρεις κατευθύνσεις της αλλαγής.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ https://doi.org/10.1007/978-3-319-47732-9  και εδώ https://www.researchgate.net/publication/314276601_A_Theoretical_Model_of_Weighting_and_Evaluating_the_Elements_Defining_the_Change_of_Organizational_Culture 

Stavrinoudis, T., & Kakarougkas, C. (2016). A New Model of Weighting and Evaluating the Change of Organizational Culture in Times of Crisis. The Case of Luxury Hotels in Athens. Proceedings of the Surrey 2016- International Tourism, Hospitality and Events Conference, 19- 22 July, Surrey- UK. 

Περίληψη

Σε πρόσφατη ερευνητική εργασία διαπιστώθηκε ότι κάθε προσπάθεια αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας μπορεί να στραφεί προς τρείς εναλλακτικές κατευθύνσεις, κάθε μια από τις οποίες έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά (Stavrinoudis & Kakarougkas, 2016). Οι κατευθύνσεις αυτές ονομάστηκαν: τυπική/ επαναστατική, άτυπη/ εξελικτική και υβριδική. Σε συνέχεια αυτής της διαπίστωσης, σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι: α) να προχωρήσει στη στάθμιση των στοιχείων και των χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν οι παραπάνω τρεις κατευθύνσεις και β) να αξιολογήσει και να αναδείξει (σε επίπεδο ατομικό, ομαδικό και οργανισμού) την επικρατούσα κατεύθυνση αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας, υπό τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, εκτός από την εκτενή βιβλιογραφική επισκόπηση, πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου στους εργαζόμενους και τα στελέχη των ξενοδοχείων πέντε αστέρων της Αθήνας. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας, ενώ υιοθετούν στοιχεία και από τις τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας, πρωτίστως εστιάζουν στην τυπική/ επαναστατική κατεύθυνση της αλλαγής, τόσο σε επίπεδο ατόμου και ομάδας όσο και σε επίπεδο οργανισμού.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://drive.google.com/file/d/1BbdnDaCTPd8ArtVN5lVoedb6saL486IV/view?usp=sharing

Κακαρούγκας, Χ. & Σταυρινούδης Θ. (2016). Τα Εμπόδια για την Αλλαγή της Οργανωτικής Κουλτούρας. Πρακτικά του 13ου Φοιτητικού Συνέδριου Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 12 Μαΐου, Αθήνα- Ελλάδα. 

Περίληψη

Με τη βοήθεια της σύγχρονης έρευνας και βιβλιογραφίας, οι συγγραφείς του παρόντος έχουν ως στόχο να αναλύσουν και να παρουσιάσουν μια σειρά από εμπόδια που κάθε προσπάθεια για αλλαγή της Οργανωσιακής κουλτούρας μπορεί να αντιμετωπίσει σε επίπεδο: ατομικό, ομαδικό και Οργανωσιακό. Μέσα από εκτενή βιβλιογραφική επισκόπηση βρέθηκε ότι πέρα από μια σειρά μεμονωμένων εμποδίων, το κεντρικό εμπόδιο στην αλλαγή της Οργανωσιακής κουλτούρας είναι η υπάρχουσα Οργανωσιακή κουλτούρα. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι η παλαιά Οργανωσιακή κουλτούρα πρέπει να παλέψει με το ίδιο της τον εαυτό με σκοπό να αλλάξει και να εξελιχθεί σε κάτι νέο και διαφορετικό. Η επιστημονική και πρακτική συμβολή αυτού του άρθρου είναι μια νέα κωδικοποίηση που συνοψίζει και παρουσιάζει με τρόπο εύχρηστο το σύνολο των εμποδίων που είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν ή και να σταματήσουν κάθε διαδικασία αλλαγής της Οργανωσιακής κουλτούρας.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://www.academia.edu/

Kakarougkas, C. (2012) Cultural Change in Hotels: A Research Towards the Human Fear for Change and Ways to Overcome it. Proceedings of the 2nd Advances in Hospitality, Tourism Marketing and Management Conference, 31 May- 3 June, Corfu- Greece. 

Περίληψη

Οι υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα της οργάνωσης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε απόπειρα Οργανωσιακής αλλαγής να εστιάζει πρώτιστος στην αλλαγή της Οργανωσιακής κουλτούρας. Η αλλαγή της Οργανωσιακής κουλτούρας είναι μια τραυματική και πολύπλοκη εμπειρία η οποία συχνά αντιμετωπίζεται από τους εργαζομένους με καχυποψία και φόβο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Οργανωσιακή κουλτούρα  έχει εξελιχθεί σταδιακά μέσα στο πέρασμα του χρόνο και βασίζεται στην παράδοση του κάθε οργανισμού. Βρέθηκε ότι προκειμένου να ξεπεραστεί ο ανθρώπινος φόβος για αλλαγή της οργανωσιακής κουλτούρας, ο κύριος στόχος οποιασδήποτε διαδικασίας αλλαγής είναι να διδάξει το νέο πρότυπο κουλτούρας στους εργαζομένους του οργανισμού κάνοντας χρήση εγγενών και εξωγενών αμοιβών.

Διαβάστε την εισήγηση εδώ: https://drive.google.com/file/d/1b4x0Dv1P21c81dtBci9E7lhumJ7QMpEv/view?usp=sharing