Διδακτικό έργο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ο Δρ. Κακαρούγκας έχει εργαστεί ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διοίκηση Τουρισμού» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
ΔΙΤ 12- Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών
Η θεματική ενότητα παρουσιάζει την πλέον σύγχρονη γνώση για το διοικείν των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση σε επιμέρους ζητήματα της ποιότητας υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο. Σκοπός της είναι η εξοικείωση των φοιτητριών/τών με τις σύγχρονες πρακτικές διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες αποβλέπουν στη μείωση των λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Έμφαση δίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινωνικό-οικονομικού περιβάλλοντος και στον τρόπο δημιουργίας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μέσω της στρατηγικής διοίκησης, του σχεδιασμού, της αξιολόγησης και της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.
Αναμένεται πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
Γνωρίζουν τη δομή και τα χαρακτηριστικά της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Περιγράφουν και αναλύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στοιχεία που συνθέτουν το ξενοδοχειακό προϊόν.
Γνωρίζουν και εφαρμόζουν βασικές διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες που διέπουν τη διοίκηση και οργάνωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον.
Αντιλαμβάνονται τον ρόλο της ηγεσίας στο περιβάλλον λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Κατανοούν την έννοια και τις διαστάσεις της ποιότητας υπηρεσιών καθώς και τις δυσκολίες μέτρησης της.
Χρησιμοποιούν υποδείγματα μέτρησης της ποιότητας υπηρεσιών.
Εξετάζουν με κριτική ικανότητα ειδικά θέματα και προκλήσεις στην ξενοδοχειακή διοίκηση.
Σελίδα της θεματικής ενότητας εδώ.
ΔΙΤ 63- Μάνατζμεντ και Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις
Η θεματική ενότητα προσφέρει μια εισαγωγή στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (ΔΑΠ) και εστιάζει στους στόχους, τους σκοπούς και τις βασικές λειτουργίες της στις σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις. Έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν την προσέλκυση, επιλογή, ανάπτυξη και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στο εργασιακό περιβάλλον με τον διττό στόχο της αύξησης της εργα- σιακής ικανοποίησης και της συνεπακόλουθης αποτελε- σματικότητας των επιχειρήσεων. Επιπλέον η ΘΕ εξετάζει διαφορετικές προσεγγίσεις στην επίτευξη των στόχων της ΔΑΠ και διερευνά τη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων και των μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποι- ηθούν προκειμένου η λειτουργία της ΔΑΠ να προσθέσει αξία στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Αναμένεται πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
Αναγνωρίζουν τη δυναμική της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην τουριστική βιομηχανία και την συνεισφορά τους στην απόδοση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Αξιολογούν με κριτική διάθεση τις θεωρίες της διοίκησης ανθρώπινων πόρων όπως αυτές εφαρμόζονται στην τουριστική βιομηχανία.
Αναγνωρίζουν, να αναλύουν και να αξιολογούν τις βασικές λειτουργίες της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στα πλαίσια του περιβάλλοντος των τουριστικών επιχειρήσεων.
Κατανοούν τον ρόλο της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην επιλογή, εκπαίδευση, ανάπτυξη και αξιολόγηση των εργαζομένων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης.
Ερευνούν και να αναλύουν ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και επιχειρησιακή ηθική.
Κατανοούν τον ρόλο της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην προαγωγή της ευημερίας των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Αναγνωρίζουν σύγχρονες τάσεις που επηρεάζουν τη διοίκηση ανθρώπινων πόρων στις τουριστικές επιχειρήσεις και να αξιολογούν τον αντίκτυπο τους.
Σελίδα της θεματικής ενότητας εδώ.
ΔΙΤ 84- Συστήματα Διανομής Τουριστικού Προϊόντος
Το ζήτημα της διανομής, ως βασικό συστατικό της στρατηγικής και του μείγματος μάρκετινγκ, αποτελεί κρίσιμη απόφαση για κάθε επιχείρηση/οργανισμό που δραστηριοποιείται στην τουριστική αγορά. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας παρουσιάζονται εναλλακτικές στρατηγικές και πολιτικές διανομής σε συσχέτιση με διαφορετικές κατηγορίες τουριστικών προϊόντων (τουριστικά πακέτα, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαμονής, κ.λπ.). Οι λειτουργίες, οι βασικές και συμπληρωματικές υπηρεσίες των καναλιών διανομής, ο διαρκώς εξελισσόμενος ρόλος των ενδιάμεσων (intermediaries) της τουριστικής αγοράς, καθώς και οι σύγχρονες τάσεις σε θέματα διανομής εξετάζονται με αναφορές σε ζητήματα όπως η διαπραγματευτική δύναμη, η διαχείριση εσόδων (revenue management), τα περιθώρια κέρδους και ανταπόκριση/ σύζευξη της τουριστικής προσφοράς με τις σύγχρονες τάσεις της τουριστικής συμπεριφοράς και ζήτησης.
Αναμένεται πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
Συζητούν και αναλύουν τις αρχές, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες της διανομής τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο από την μεριά της τουριστικής ζήτησης όσο και από την μεριά της τουριστικής προσφοράς.
Επιδεικνύουν κριτική κατανόηση του ρόλου των διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών που εμπλέκονται στην τουριστική διανομή.
Εκτιμούν τη δυναμική της διαμεσολάβησης και των συστημάτων διανομής τουριστικού προϊόντος (συγκρούσεις και συνεργασίες).
Εξετάζουν λειτουργίες και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων διανομής τουριστικού προϊόντος και των εμπλεκόμενων μεσαζόντων.
Γνωρίζουν τον αντίκτυπο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διανομή του τουριστικού προϊόντος.
Αξιολογούν νέες τάσεις και μελλοντικές προκλήσεις για τη διανομή τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σελίδα της θεματικής ενότητας εδώ.